Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) (1541 - 1614)

Πίνακας : Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου (The Disrobing)

Ανάμεσα στα Πάθη του Χριστού, ο διαμερισμός των ιματίων είναι ένα από τα πιο απωθητικά συμβάντα. Ο Γκρέκο προβάλλει την αντίθεση του βασιλικού μεγαλείου του Χριστού και της ευγενούς συμπεριφοράς του με το πλήθος των άξεστων στρατιωτών. Μέσα στον πορφυρό μανδύα του, ο Χριστός στέκει απομονωμένος στο μέσο του πίνακα. Προπηλακίζεται από τον επιθετικό στρατιώτη με το μαυροπράσινο ρούχο. Δίπλα βρίσκεται ο ιππότης με την γκρι-μπλε αδιαπέραστη πανοπλία σύμβολο της πολεμικής, γήινης εξουσίας. Στην πανοπλία αυτού του υποκριτή, αδρανούς και αδιάφορου ιππότη η αντανάκλαση από τον πορφυρό μανδύα του Χριστού δημιουργεί ένα δραματικό βιολέ χρώμα.
Αριστερά, στο πρώτο επίπεδο στέκονται οι Μαρίες, που αποστρέφουν το βλέμμα από το θέαμα. Δεξιά ένας δούλος σκύβει και τρυπά το δοκάρι του σταυρού. Το τρύπημα, το διπλωμένο σώμα του και το ένδυμα στο κίτρινο του θειαφιού, του δίνουν μια έκφραση υπουλότητας και υποκρισίας. Το λευκό ρούχο του δείχνει ότι είναι αδιάφορος στο συμβάν.
Στο πάνω μέρος του ενδιάμεσου επιπέδου συνωστίζεται μια άμορφη ταραγμένη μάζα από δούλους. Τα πολυάριθμα φώτα, νευρικά σκορπισμένα μέσα στην γκρι-μπλε τονικότητα του συνόλου δημιουργούν μια σκληρή, μεταλλική, ψυχρή ατμόσφαιρα.
Τα χρώματα του πίνακα επειδή δεν είναι ακριβώς συμπληρωματικά δημιουργούν δυσαρμονία και αντίθεση μεγάλης οξύτητας. Ο Γκρέκο εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο ένα αίσθημα αγωνίας. Θυσίασε την "ομορφιά των χρωμάτων" για την εξπρεσσιονιστική παρουσίαση ενός οδυνηρού συμβάντος.

(Ανάλυση έργου από την καθηγήτρια Π. Γαλανοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: