Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Ανάμνηση μιάς γιορτής

Στις 24 Μαρτίου, παραμονή της Εορτής της μεγάλης επετείου της απελευθέρωσης των Ελλήνων από την υποδούλωση στους Τούρκους, στο σχολείο μας γιορτάσαμε την επέτειο αυτή.
Η προετοιμασία για την εορτή διήρκεσε περίπου δύο μήνες, αφού χρειάστηκε να συνεργαστούν πολλοί μαθητές με την υπεύθυνη καθηγήτρια.

Στόχοι της εορτής ήταν οι εξής :

1) Να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να βρουν οι ίδιοι πληροφορίες για συγκεκριμένο θέμα που τους ανατέθηκε.
2) Να πληροφορηθούν σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου της τουρκοκρατίας και της απελευθέρωσης όλοι οι μαθητές του σχολείου μ' έναν τρόπο ευχάριστο και όχι πιεστικό, όπως γίνεται στο μάθημα και
3) Να γίνει χρήση του διαδικτύου ώστε η εορτή να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές με την χρήση video και μουσικής.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα με, κατά τη γνώμη μας, επιτυχία.

Ακολουθούν μερικά Videos που παρουσιάστηκαν στην εορτή της 25ης Μαρτίου:


Οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη και Μικρά ΑσίαΟ Θούριος του Ρήγα Βελεστινλή (Νίκος Ξυλούρης)Ο Όρκος των ΦιλικώνΓεγονότα της 25ης Μαρτίου (e-selides.gr)Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Ακρα του Τάφου Σιωπή (Νίκος Ξυλούρης)"Σκέψις Μακρυγιάννη"Παρουσιάστηκαν επίσης αφηγηματικά κείμενα που επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι μαθητές.

1) [Η προσφορά του δημοτικού - κλέφτικου τραγουδιού στη διάρκεια της τουρκοκρατίας και της επανάστασης] από τη μαθήτρια Ζαχαράκη Βενετία του Γ1.

2) [Φιλελληνισμός] από τη μαθήτρια Δρακάκη Γεωργία του Γ2.

3) [Η προσφορά των γυναικών στην επανάσταση] από τη μαθήτρια Δούρου Δέσποινα του Γ1.

Η εορτή μας ολοκληρώθηκε με λεβέντικους χορούς από μαθητές του σχολείου μας.
Τους χορούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια της Φυσικής Αγωγής κα. Καπούτση με συνεργασία της μαθήτριας Δούρου Δέσποινας.
Υπήρχε ζωντανή οργανική μουσική από μαθητές μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καθηγητές, κα. Αϊβαζίδου Σοφία, κ. Σελιανίτη Κων/νο, κα. Μάμαλη Μαρία, κα. Τσιώλη Άννα, κα. Ηλιοπούλου Μαρία που ο καθένας με ένα δικό του τρόπο βοήθησε στη διοργάνωση της γιορτής.

Επίσης τους μαθητές Χανιωτάκη Γιώργο του Β4 και Χαρατσίδη Γιώργο του Β4 που βοήθησαν όλο το διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η εορτή και να παρουσιαστεί.


Η καθηγήτρια Παναγιωτοπούλου Ιωάννα

2 σχόλια:

alkinoos είπε...

Στην Εφημερίδα [Το Βήμα] δημοσιεύτηκε πρόσφατα η ομιλία ενός δασκάλου του 2ου ΕΠΑΛ Αχαρνών για την ίδια επέτειο. Διαβάστε την εδώ.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σας
Τη χαρά μας - εννοείται - για τα δημιουργικά σας έργα. Στάθηκα περισσότερο στη δουλειά που έγινε από τα παιδιά που έγραψαν και ανάγνωσαν εργασίες δικές τους. Ουσιαστικό, δημιουργικό, ενδιαφέρον.

Αλκίνοε, στο μπλογκ του σχολείου μας μπορείς να βρεις το σύνδεσμο του Θερσίτη - του φιλολόγου που έκανε την ομιλία στο ΕΠΑΛ. Ασίγαστη φωνή..