Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Φεγγαράκι μου λαμπρό

Όλοι έχετε δει την Σελήνη, τον δορυφόρο της Γης. Κάποιοι, με αστρονομικά ενδιαφέροντα, έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τους κρατήρες της, την κλόνησή της, τις εκλείψεις της.
Στην επόμενη εικόνα βλέπετε πώς θα ήταν η Σελήνη αν είχε περισσότερο νερό.(Simulation by Daein Ballard based on data from NASA / GSFC / ASU).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Έχει μεγάλη σχέση με το σχολείο μας -όπως και όλα τα υπόλοιπα ποιήματα, θέματα κτλ...-

alkinoos είπε...

@Ανώνυμος 27 Μαρτίου 10:45
Ευχαριστώ για το σχόλιό σου : Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Έχει μεγάλη σχέση με το σχολείο μας -όπως και όλα τα υπόλοιπα ποιήματα, θέματα κτλ...

1) Η στείρα κριτική είναι εύκολη!
Άφησέ την στην άκρη και κάνε προτάσεις για τα θέματα που σε απασχολούν, αυτά που θεωρείς ενδιαφέροντα, αυτά που πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας.
Μη περιμένεις από τους άλλους να σε φροντίσουν!
Επίτρεψέ μου πάντως, όσο είμαι μέρος του "σχολείου" να έχω τα δικά μου ενδιαφέροντα.
Δίπλα υπάρχουν σύνδεσμοι για ιστολόγια από άλλα σχολεία με αναρτήσεις από τα παιδιά που φοιτούν εκεί. Αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Λυπάμαι που δεν το κατάλαβες αμέσως.

2) Το ποίημα που ανέβασα εγώ έλεγε "αντισταθείτε" σε διάφορα πράγματα που φτωχαίνουν την ζωή μας, την ευτελίζουν.
Ενδιαφέρει και το σχολείο, και την Αθήνα και την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.
Η ποίηση, με συμπυκνωμένα ευκολομνημόνευτα κείμενα, μας παρακινεί να γίνουμε καλύτεροι με δικές μας ενέργειες, παραμερίζοντας τους μέτριους, "τον κοντό άνθρωπο".
Λυπάμαι που δεν το κατάλαβες αμέσως.

3) Μαζί με την αναφορά στον Π Π Γερμανό και το λάβαρο που σηκώθηκε την 25η Μάρτη 1821, υπάρχουν και αναφορές για κρυφά σχολειά που λειτουργούσαν οι ιερείς την νύχτα και τα παιδιά που πήγαιναν εκεί έλεγαν το γνωστό ποιηματάκι "Φεγγαράκι μου λαμπρό - φέγγε μου να περπατώ - να πηγαίνω στο σχολειό - να μαθαίνω γράμματα - γράμματα, σπουδάγματα - του Θεού τα πράγματα".
Στην εποχή μας έχουμε επισκεφθεί το φεγγάρι (βάλαμε ανακλαστήρες για να μετράμε την απόσταση με ακτίνες λέιζερ) και δημοσιεύουμε προσομοιωμένες εικόνες πώς θα φαινόταν αν είχε νερό, (θα είχε πολύ μεγαλύτερο άλβεδο).
Η δίψα για καλύτερη εκπαίδευση υπάρχει πάντοτε και όσοι πηγαίνουν στο σχολείο για να μορφωθούν μπορούν να θυμηθούν την παλιά επίκληση "Φεγγαράκι μου λαμπρό...".
Νομίζω ότι υπάρχει σύνδεση και με την επέτειο της εθνικής εορτής και με τις οικολογικές μας ανησυχίες και κυρίως με την αναζήτηση της γνώσης στο σχολείο.
Λυπάμαι που δεν το κατάλαβες αμέσως.

Καλές γιορτές να έχεις!

Ανώνυμος είπε...

Κι εσυ.

http://clubs.pathfinder.gr/psonares

alkinoos είπε...

Ωραίο το κλαμπάκι σας, αλλά μόνο 66 άτομα; Βάλτε πολλούς καθρέφτες και θα έχετε τι να θαυμάζετε.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά δεν συχνάζω.